Skolegang i 1950-60’erne

Rasmus’s farmor gik i skole hver anden dag-1-2-3 klasse mandag-onsdag-fredag 4-5-6-7 klasse tirsdag- torsdag-lørdag.

Der var kun ansat en lære til alle 7 klasser.

Læreren boede på skolen sammen med sin kone. Hun underviste pigerne i håndgerning.

Jeg begyndte i skolen i 1958. Der gik jeg i 5 år- så blev der bygget en ny kommuneskole, hvor der kom børn fra 5 små skoler som så blev nedlagt.

Jeg gik i skole i 10 år i alt. Jeg kunne godt lide at gå i skole, om vinteren når der var sne, blev skoletaskerne bundet på slæden og vi trak den og gik i skole- det var i de 5 første år af min skolegang ude på landet.

I frikvartererne plukkede vi uld af vores trøjer og glattede det ud og lagde det i pres i bøger- det var om at få så mange fine farver som muligt -så vi byttede uld. vi tegnede også figur med en passer så der kom fine monstre som vi farvelagde.

Om sommeren spillede vi rundbold også med lærerne i skolegården- det var sjovt- i skolegården var der kun grus og sand ingen asfalt.

Der var ingen gynger eller andre legeredskaber. vi spillede med marmorkugler og hønseringe. Vi spillede også bold op ad en mur- under- benet og så lignende. Engang legede vi inde i en bondemands kornmark der lå lige op til skolen. Læren blev gal og de ældste elever fik en lussing- dem hørte jeg ikke til- og vi skulle alle gå ned til bondemanden og sige undskyld. om sommeren var vi på hjemmebesøg med læreren i skoletiden- så fik vi sommerdrikke og hjemmebagte kager i haven.

skrevet af viki, Øster Snede Skole – note: Rasmus’ farmor gik i skole i Vejle.