Juelsminde Skole

Det var svært at finde en oplagt placering for en centralskole i den daværende As-Klakring Kommune. Her var der dengang langt til alle, men med tiden har boligerne bredt sig over markerne omkring skolen.

Den imponerende store og moderne skole blev indviet i 1953 – med 12 klasseværelse og faglokaler.

Skolen er udvidet i flere omgange og indskolingen er flyttet her til fra Lilleskolen, så der nu er ca. 550 elever fra 0. til 10. klasse.

Jens Ravn-Olesen fortæller:
At Juelsminde skole (nede i Juelsminde, red.) for længst var blevet for lille til at rumme den nydannede centralskole med realoverbygning, vidste vi kun alt for godt.
Vi, der siden 2. mellem havde været udstationerede på Teknisk Skole. Ikke at vi led nød. Det lille, stilfærdige miljø med to klasser og legepladsen bag skolebygningen – hvor min bror i øvrigt nogle år senere købte grund og byggede hus – var egentlig godt nok.
Nej, det var byggeriet oven for bakken, næsten i Klakring, jeg tænker på Gertie fra Barrit samt Keld og jeg fra Klakring kunne følge opførelse af den lange og massive nye skolebygning langs landevejen. Og tænkte vi måske ikke så meget over det, når vi om morgenen passerende byggeriet med god og i forhold til mødetiden nødvendig fart på cyklen var på vej mod bakken ned mod Juelsminde, så huskede vi det i hvert fald, når vi efter skoletid havde aset os op ad samme bakke.

Når den nye skole var færdig, så var det ikke længere os, der i al slags vejr skulle slås med samme bakke. Så var det dem fra Juelsminde.
Dem, der lige siden 1. mellem, havde ladet os forstå, at vi var bønderne ude fra landet. Jo, de ville have godt af en daglig asetur op mod skolen. Og så endda om morgenen, hvor der kunne være brug for god fart i cyklen. Vi kunne endda mindes hårde vinterdage, hvor enkelte af dem fra Juelsminde og Strandhuse ikke kom i skole på grund af vejr og føre. Det var der ikke noget, der hed for os “ude fra bøhlandet”, hvor beskeden derhjemme i mit tilfælde var, at hvis der ikke var vejr til at cykle, måtte man gå – eller i bedste fald stå på ski.