Tørvegravning

Tørvegravning

Lokalhistorie præsenteret af elever fra As Friskole:

I 1943 og op i 50’erne blev As Kær brugt til tørvegravning.

Tørvegravning er tørv, aflejring, der dannes i moser og består af døde plantedele, der kun er delvis nedbrudt pga. manglende ilt til gang.

Tørv blev også brugt som optænding til brændeovn; lidt som kul. Et stykke tørv tager omkring 14 dage at blive færdig med at tørre.

For at kunne grave tørv skulle man bruge en bestemt spade. Den brugte man til at grave rundt om en firkantet form. Når man var færdig med at grave tørven op skulle man lægge dem i bunker så de kunne tørre på græsset.

Det var vigtigt at tørven blev knas tør, for at kunne brænde ordenligt.

Tørvgravning var et meget hårdt arbejde så der var ikke mange der gravede tørv. Typisk var det løsarbejdere, der ikke kunne få andet arbejde.

Når de så var færdige med at luft tørre blev de kørt til tørring ved Juelsminde trælasts tørrehaller. Dengang lå trælasten inde i Juelsminde.

Tørven blev dengang bl.a brugt til opvarmning i et køkken komfur. Man havde tørven oppe på sit loft og hentede det ned i en spand til komfuret.

Dengang da Juelsminde kirke begyndte, at holde gudstjenester fyrede man med tørv for at varme kirken op. Man hentede tørven omme fra trælasten da der ikke var så meget lagerplads ved kirken.

Under 2 Verdenskrig brugte man tørv, som brændstof til bilerne pga manglende benzin og diesel.

Når mosen, som man tog tørv fra, var fyldt med vand blev As en slags ø, da den var omringet af vand. Man kunne ikke køre over når mosen var fyldt med vand, så derfor lavede man en bådforbindelse, som blev brugt af alle.
F.eks sejlede H.C Andersen over Bråhoved.

Nede hvor jeg bor ved As Enge har der også været en mose. Der blev der også gravet tørv både til privat brug og videre salg.