AIF’s Historie

Lokalhistorie præsenteret af elever fra As Friskole:

AIF startede som en masse små foreninger, alt fra en afholdsforening til ungdomsforening, skytteforening osv. Selvfølgelig var der også en boldklub. Boldklubben antages at være fra 1920’erne efter 1. Verdenskrig.

As Boldklub gjorde sig meget bemærket i 1936 hvor de vinder finalen i Horsens Folkeblads oplandsturnering, hvor der ikke mindre end 500 mennesker overværede finalen.

Folk der var med til stiftelsen af AIF ville mene at tiden ilede af sted frem til Stiftelsen.

AIF blev stiftede d 25. November 1936. De første ti år af AIF’s oprindelighed var nogle af de vigtigste og mest betydnings fulde. Det ville dem der var med til at stifte AIF ihvertfald mene.

Jubilæumsskrift
Ungdom betyder fremtid. Det faktum er alle enige i. Derimod er der ofte delte meninger om hvilke midler, der skal bringes i anvendelse for at gøre denne ungdom, som skal løfte arven efter det nuværende slægtled, til gode, dygtige og ansvarsbevidste samfundsborgere…

Jubilæumsskriftet blev skrevet til AIF’s ti års jubilæum i 1946. Den her skrift blev udsendt til samtlige hjem i As sogn.

Tre foreninger
I As sogn var der inden søndag d. 25 november 1936 fordelt i tre forskellige ungdomsorganisationer: Gymnastikforeningen, Ungdomsforeningen og As boldklub.

Hver af de tre klubber gjorde det godt i hvert deres emne. Det gav mange unge nye venner, og det bedste sammenhold.

Da folk sad d 25 november 1936 og diskuterede om idrætsforeningen, blev de enige om at den nye forening skulle kaldes “As idrætsforening”.

Den første bestyrelse bestod af Anders Hansen (formand), Axel Langkjær (kasserer), Peter Andersen, Ejner Wendelbo, Olav Andersen, Kristian Sørensen, Aage Riberholt, Mary Poulsen og Thyra Jørgensen med Alfred Petersen, Jørgen Dam og Rasmus Jørgensen som suppleanter. Revisorer blev Magnus Due og Marius Rasmusen.

Ny bestyrelse
Foreningen gik straks igang med deres arbejde. I vinter sæsonen var der ret mange tilmeldinger til drenge og pige gymnastik. Påskedag i 1937 var der en formidabel gymnastik opvisning.
Men allerede året efter fik AIF ny bestyrelse. Hele bestyrelsen gik af, med undtagelse for Axel Langkjær.

Mørkt år
I året 1940 blev det mørkeste år i AIF’s historie. Besættelsen satte sine klamme hænder og spor på mange.

Men trods det forsatte Livet i den lille Idrætsklub.
Gymnastik fortsatte og holdte allerede opvisning igen 7 april – kun to dage før besættelsen. Om sommeren var der håndbold og fodbold på As hede.

Norway cup
AIF har i hele tre år deltaget i cuppen – 1975 – 1977 – 1978.

Nogle helt fantastiske ture som spillerne ville huske for altid.

I det første år var Norway cup ikke noget for pigerne, men pigerne var taget med alligevel, for at se om de havde en mulighed for at spille. De var et stærkt og godt hold som uden tvivl aldrig fejlet. Pigerne kom med i en turnering mod et andet norsk hold.

Drengeholdet var respektløse og synes det var et kæmpe nederlag bare at spille mod pigerne, men AIF vandt 7-0 og drengene fik endnu større nederlag.

To år efter den her kamp, får Norway cup endelig en pigeturnering. As ender med at vinde 2 år i streg og det er grunden til der er et vikingeskib i AIF.

På turen kørte de selv en bus og deres kost stod de selv for. De levede i bussen de kørte i. Turen skulle være så billig så mulig.
De kunne pga. de havde privat chauffør køre ned til Oslo fjord og hoppe i vandet da de havde vundet kampene.

Håndbold
Det billede ved siden af her er fra sommeren 1936 hvor man kan se hvor godt AIF var med i håndbold verden.

For at spille håndbold kostede det den store sum af 2 kr for én sommer – i 1941 havde As to voksne pigehold.

I 1946 hvor vi første gang fik dannet et håndboldhold bestående af Bodil Dyrgård (fra bestyrelsen), Jytte Dyrgård og Mary Dyrgård – her efter blev kontingentet 3,50 kr.
Og der ville blive afholdt afslutningsfest i forsamlings huset for både håndbold og fodbold spillere med gratis adgang.

Fra 1947 kan man læse om både voksne piger, små piger og drenge og at håndboldlederen hed Steffen Sørensen. Håndbold damerne gik også hen og vandt H.G’s oplandsturnering i Horsens Idrætspark.

I 1951 sender man, på foreningens regning, en træner på kursus – det var Jørgen Sejersen.

I 1953 blev kontingentet sat til 10 kr for damer. For herrerne var det 15 kr og børn var det 2 kr.