Odin
Odin med spyd og ravne på skulderen: Odin og Thor kæmper i Gudenådalen
I løbet af Vikingetiden udvikledes Ase-troen som afløser for de gamle frugtbarhedsreligioner. 2 gudeslægter, Aserne og Vanerne kæmpede i en parallel verden med frugtbarhed, kærlighed, rigdom og døden.
Odin, Gudernes konge, de hængtes gud, ejer ravnene Hugin og Mugin, der kunne se, hvad der skete i verden og ved sø og mose i Uldum Kær.
Der er spor fra Vikingetiden eller tiden lige før og efter forskellige steder i kanten af Gudenådalen, eksempelvis nogle brønde samt udgravningen Nørremarkshus fra 5.-7. århundrede med hustomter og gårdsanlæg.
Der er desuden en beretning om, hvordan skolebørn tæt på Tørring Kirke ved skolens gymnastikplads efter leg i en grusgrav i året 1830 fandt 2 keramikkrukker fuld af sølvmønter fra slutningen af vikingetiden. ”Vi måtte ikke forstyrre læreren, imens han sov middagssøvn”, fortæller børnene. Derfor stoppede de en del af mønterne i lommen og tog dem med hjem. Mønterne er dateret til årene 1047-74, nogle af dem er iflg. ”Danmarks Middelalderlige Skattefund 1992” bevaret.
Kun 18 km herfra havde Gorm den Gamles søn Harald Blåtand i Jelling skabt store monumenter som en kæmpe skibssætning med byggeri af 2 høje og en kirke i midten. Ved kirken står den ene af 2 Jellingestene og beretter om et samlet og kristent Danmark.
Hvad gik der mon forud, den dag mønter blev gravet ned på stedet, hvor Tørring Kirke senere blev bygget? Stod der dengang et Asa-tempel? I slutningen af vikingetiden omkring 1050 var de fleste omvendt til kristendommen. Men når der er en skat, kunne det tyde på en konflikt.
Er der her, tæt på Jelling, genstridige lommer af rivaliserende magteliter? Måske havde de mere en Ase-tro end en kristen tro. Var de tvunget til at gemme deres møntskatte i en grusbakke, gemt væk for Harald Blåtands arvtagere?