Referat fra møde hos Storyspot 2013-10-30

Møde med Dorte Hesdorf, Industrimuseet, den 30. oktober 2013.
Dorte Hesdorf er projektleder på Storyspot.

Idéen til Storyspot kommer fra VisitHorsens og projektet startede sammen med Industrimuseet, der havde erfaring med 2D-stregkoder og App i formidlingen. I dag har projektet forskellige samarbejdspartnere, bl.a. VisitJuelsminde og flere museer – også Glud Museum.

Der er indtil nu opstillet ca. 85 Storyspots i 6 områder. De mest populære står i Horsens Enge ved Løvhøj (naturspots med fuglebilleder og sang). Mindre populære er fx dem på Søndergade i Horsens – de er for svære at finde.

Når man scanner QR-koden kommer man ind på en gennemtænkt side med flere muligheder. Der kan vælges (ikke for alle spots) mellem voksen og børnehistorie, og mellem dansk og engelsk. Foruden selve QR-historien kan man få et kort op på skærmen, der viser placeringen af alle Storyspots og baggrundskortet kan skiftes til ældre kort. Man kan evt. finde flere oplysninger om stedet, der kan være et galleri med flere billeder og der kan linkes til andre sider.

Når man skal lave en QR-historie anbefaler Dorte, at man overvejer nøje, hvad man vil formidle – ”hvad er det jeg ser ? ” – på stedet.
Vi har mulighed for at give en unik information, fordi den, der scanner koden, står på stedet og kan kigge rundt. Informationen skal være kort, præcis og tilrettet brugeren.

Ved samarbejde med fx lokalarkiver om indsamling af materiale kan man bruge dropbox og billeder leveres bare i størst mulig opløsning. Så rettes de efterfølgende til inden de uploades til hjemmesiden (normalt kvadratiske på 800×800 dpi). Husk at tjekke for billedrettigheder, hvis der bruges billeder udefra.
Der bør være en kort tekst ved selve QR-koden, der fortæller hvad koden handler om.

Dorte arbejder på et nyt layout til Storyspots hjemmeside og en brugermanual for deltagerne, så man selv kan oprette QR-historier og lave QR-koder.
QR-koderne trykkes på folie (kr. 350/m2), der sættes på grønne 10×10 cm metalskilte (kr. 35/stk.). Skilte og folie har fungeret godt. De er holdbare og er ikke blevet ødelagt. Der har været et godt samarbejde med Horsens kommunes Naturafdeling, der i mange tilfælde har stået for opsætning af pæle med QR-skilte.
Storyspots har haft et godt samarbejde med en leverandør af de trykte QR-koder.

Det koster 2.500-3.000 kr./år at deltage i projektet.
Det er muligt at få sit eget subdomæne, fx ”Kend din landsby” og evt. tilpasse layoutet til dette. Ændring af layoutet vil koste ekstra. Det er firmaet ApplicateIT i Horsens, der står for det.